Történet 1974-1978

Az EDDÁ-t - vagy, ahogy alakulásukkor hívták - GRIFF zenekart, 1974-ben Miskolcon, Halász József alakítja meg. A tagok főként a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem hallgatói közül kerülnek ki. Az első formáció tagjai: Beély Katalin - basszusgitár; Ferenczi Zoltán - gitár; Halász József - dob; Zsiga Zoltán - ének. Névváltoztatáson gondolkodnak, s miközben egyikük az EDDA (óészaki mitológiai és hősi énekek) című könyvet olvassa, tényként közli, legyen a nevünk: EDDA. A tagoknak tetszik a tömör és könnyen megjegyezhető név. A zenélést ekkor mindegyikük a tanulás melletti kikapcsolódásnak tekinti. Zsiga Zoltán helyére, hamarosan Fodor Attila kerül, majd nem sokkal később Pataky Attila érkezik. Az első fellépéseket az egyetem kollégiumában tartják, illetve a kollégiummal szemközti „Boci bárban". A műsorban népszerű feldolgozások szerepelnek. Attila unszolására a zenekar ORI (Országos Rendező Iroda) vizsgát tesz, mely akkoriban vidéki zenekarnak igen nehezen sikerült. Pataky Attila átveszi a zenekar vezetését, a nevüket EDDÁ-ról, EDDA Művekre változtatja.

1975-ben már három saját szerzeményt is játszanak: „Hajnali emberek", „Merre vagy?", „Húzd meg magad" címmel. Hamarosan Fancsik Zoltán személyében billentyűs kerül a zenekarba, őt nem sokkal később Aranyosi György váltja. Az egyetem elvégzése után Halász József az ország másik felén kap munkát, a dobok mögé Szepcsik József kerül. Szepcsik József, 1976-ban súlyosan megbetegszik (sajnos 1977-ben meghal). Attila Halász Józsefet kéri meg, térjen vissza Miskolcra és a zenekarba. „Jozsó" igent mond. Sajnálatos módon azonban csak rövid ideig tudnak (újra) együtt játszani, mert Halász Józsefről is kiderül, hogy gyógyíthatatlan beteg.

1977-ben Csapó György ül a dobok mögé. Attila ekkorra már eldöntötte, a zene lesz az élete. A társak mind befejezik az egyetemi tanulmányaikat, s próbálnak elhelyezkedni szakmájukban. Attila a zenekarba hívja Slamovits Istvánt /Slamó/, akivel korábban már zenéltek együtt, s aki ekkor Budapesten játszik. Hárman együtt zenésztársakat keresnek Miskolcon. 1977 végén némi gondolkodás után Barta Alfonz csatlakozik hozzájuk. Basszusgitáros poszton Róna György lép a csapatba, de fél évvel később Zselencz László veszi át a helyét. Összeáll a „Bakancsos" EDDA : Pataky Attila - Ének; Slamovits István /Slamó/ - Gitár; Csapó Gyögy /Buksi/ - Dob; Barta Alfonz /Talfi/ - Billentyűs hangszerek; Zselencz László /Zsöci/ - Basszusgitár