Történet 1991-1993

Alapi István és Pethő Gábor távozását követően azonnal meghallgatásokat szerveznek a zenekar tagjai, kis idő elteltével Pataky Attila bejelenti, hogy megtalálta a megfelelő szólógitárost Kun Péter személyében, aki addig a Pokolgép zenekart erősítette. Május közepéig a basszusgitáros poszton Makovics Dénes segíti ki az együttest, míg végül megérkezik a poszt végleges birtokosa, Kicska László. Az új album lemezbemutató koncertjének időpontja május elseje, s bár technikai okok miatt az album csak május második felében, „Szélvihar” címmel kerül a boltokba, a zenekar 5-6 új dalt játszik el a lemezbemutató alkalmával. Július 13-14-én megrendezik az EDDÁSOK I. Országos Találkozóját. A két nap alatt az együttes és rajongói a legkülönfélébb eseményeken találkozhatnak egymással, így játékos vízi vetélkedőn, dedikáláson, fórumon (ahol mindenki választ kaphat kérdéseire), focimeccsen és nem utolsó sorban 2 felejthetetlen hangulatú koncerten, melyek közül az elsőt rögzíti és néhány héttel később le is adja a Magyar Televízió. A koncerteken és az egyéb eseményeken vendégként felbukkan Waszlavik „Gazember Velorex Sámán Ullmann Mónika Akciócsoport” László és Nagy Feró. Az egész napos esőzést és borult időt látva nem sokan hittek abban, hogy az esti koncert meg lesz tartva.

Este kilenc óra után azonban felgyúlnak a fények és kezdetét veszi egy olyan fellépés az Edda Művek történetében, ahol a zenekar és a közönség tökéletesen eggyé válik. A koncert felénél ugyanis egyáltalán nem meglepő módon „leszakadt az ég”. Az esőt mintha dézsából öntenék… Az előadás ennek ellenére nem áll le! A technikusok fóliát húznak a dobokra és a billentyűkre, alatta pedig ugyanúgy muzsikál Göme és Tibi, mintha mi sem történt volna. A gitárokat egy idő után le kell tenni a baleset elkerülése végett, ennek ellenére a show még mindig folytatódik és amikor már egyetlen hangszer sem szól az eső miatt, akkor az Edda 5 tagja leül a színpad szélére és teljesen spontán módon énekel tovább a közönséggel, immár hangszerek és erősítés nélkül. A hangulat leírhatatlan. Az év végi turnézárót a Petőfi Csarnokban tartják ahol a több mint két órás, meglepetés-dalokban bővelkedő koncert színvonalát olyan vendég előadók emelik, mint Nagy Feró, valamint a Sing-Sing zenekar oszlopos tagjai: Abaházi Csaba és Hangyássy László.

1992 a próbateremben és a stúdióban éri utol a zenekar tagjait. A próbák a februári, Petőfi Csarnokban tartandó évnyitó koncert miatt nélkülözhetetlenek, a stúdióban pedig készül az új album zenei anyaga. A lemez április 13-án jelenik meg „EDDA 13” címmel. A közönség a Petőfi Csarnokban megtartott május 1-i koncerten már kívülről fújja a dalokat. A fellépést rögzíti a televízió, a „Szellemvilág” és a „Ma minden más” című nótákból videoklip is készült. Június elején a zenekar 3 hétre New Yorkba utazik. Koncertek és klipforgatások váltják egymást, Göme és Attila még Axl Rose-zal is találkozhat. Amerikából visszatérve Július 2. hétvégéjén Agárdon tartják az EDDÁSOK II. Országos Találkozóját, ami immáron 4 napos rendezvénnyé alakul. Az amerikai utazás, feltöltődés hatására a zenészek óriási bulival örvendeztetik meg a jelenlévő több ezer rajongót, akik hatalmas lendülettel és jókedvvel vetik bele magukat a koncert áradatába. A vendég ezúttal Frenreisz Károly. A fellépés második napjára megérkezik az eső, de hála a technikusok munkájának és kitartásának sikerül a hangszereket - Göme szintetizátora kivételével - működésbe hozni, így Zsolti csak a jó öreg Hammondra számíthat ezen az estén. A koncertről hangfelvétel készül, melyet a július 31-i Siófoki koncertanyaggal kibővítve egy dupla album keretén belül november végén jelentet meg a zenekar, „Az EDDA két arca” címmel. Az album másik korongja a zenekar legszebb lírai felvételeit tartalmazza melyből 7 dalt újra feljátszottak és egy új dal is helyet kap rajta, „Akitől minden szép” címmel. December 12-én a Petőfi Csarnokban kerül sor az év végi záró koncertre, melyen az év elején megjelenő, „EDDA 13” albumért járó aranylemezt vehetik át az EDDA tagjai.

Az 1993-as év úgy kezdődik, mint az előző. Az év eleji próba teremi munkákat követően, februárban a Petőfi Csarnokban a „Közkívánatra” koncerten zsúfolásig megtelik a csarnok. Jegyeket már a koncert előtt másfél órával lehetetlen kapni. Készül az új album, mely április közepén jelenik meg „Elveszett illúziók” címmel, rajta 8 új dallal. Május 1-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán teltházas koncertre kerül sor. Ez alkalomból klip készül az „Elérlek egyszer” című dalhoz. Néhány héttel később Zorán meghívására az EDDA művek egy különleges felkérésnek tesz eleget, úgynevezett UNPLUGGED koncertet ad a Magyar Televízió stúdiójában. Mindössze három nap próbálás és sűrű turné közepette leülnek és belecsapnak a húrokba. A mintegy másfél órás rendkívül színvonalas koncerten olyan dalok hangzanak el akusztikus hangszerelésben, mint az „Ördögi kör”, „Elhagyom a várost”, „Szellemvilág”… Két vendégzenész is emeli a koncert hangulatát, Ferenczy György a „New York Blues” című dalban herflizik, míg Gerendás Péter az „Érzés” című dalban gitározik Péterrel.

A nyári turnésorozat állomásai közül Július 4-én Tolcsván egy kápolna megsegítéséért játszanak, majd következik az EDDÁSOK III. Országos Találkozója Agárdon. Csütörtöki nap Göme kislánya megszületése kapcsán még hiányzik a zenészek közül, a tábor és a banda azonban ismét fergeteges hangulatban van. Pénteken a zenekar, dedikálásokat tart, sportesemények zajlanak, este Gömével kiegészülve, jó hangulatú fórum veszi kezdetét. Zsolti születésnapja és kislányának megszületése alkalmából fogadja a gratulációkat. Az események éjfél után érnek véget. A zenekar tagjai egy utolsó pezsgő után már nyugovóra tértek, mikor Kunos hajnalban felpattan motorjára és elindul kiszellőztetni a fejét, megnézni a napfelkeltét. A zenekar egyik testőre, elkerülendő a nagyobb bajt, utána ered, hogy visszakísérje őt a táborba. A kisbusz, amivel elindult, előző nap defektet kapott, így ún. mankó kerék van rá felszerelve. Kunos a Velencefürdő és Velence közti kanyar után épp visszafordulni igyekszik motorjával, mikor a kanyarból kibukkan a kisbusz. A testőr már nem tud megállni. Összeütköznek. Az előző napi „fáradalmak” után, Attila hangjára ébred a tábor. A nagyobb hisztériát megelőzve először csak arról tájékoztatja a táborozókat, hogy Kunos életveszélyben van, és a székesfehérvári kórházban küzdenek az életéért, de a kegyes hazugság keltette remény dél körül semmivé foszlik, amikor egy, a zenekarhoz közel álló személy visszaérkezik a kempingbe a hotelből, a könnyei pedig patakokban folynak az arcán. Egyszerre lett úrrá mindenkin a döbbenet. Bármerre néz az ember, mindenütt a zokognak az emberek. Nem számított, hogy 4 éves, 20 éves, vagy érett felnőtt az illető. Kun Pétert a tábor, a zenekarba kerülése után szinte azonnal megszerette. Egy közvetlen, szerény, barátságos, szorgalmas 27 éves férfi volt. Tele életerővel, tervekkel. Sokkoló a valóság, Peti nincs többé. A zenekar és a tábor összeomlott. Az úton fiatalok ezrei zarándokolnak a baleset helyszínére, virággal, zászlókkal, gyertyákkal.

A temetést 1993. július 17-én Százhalombattán tartják. Több ezer Edda rajongó kíséri utolsó útjára Petit. A temető előtt felállítanak egy ravatalként szolgáló színpadot (közepén Kunos gyönyörű Ibanez gitárjával és a koporsóval), ahol a tömeg elbúcsúzhat tőle. Felszólal régi tanítója, beszédet mond Attila valamint Antal atya, aki Attila invitálására érkezett a táborba aznap délután, mikor a baleset történt. A valódi gyászszertartás már a rajongók kizárásával, csak a család, a barátok körében zajlott, melynek végeztével a temető megnyitja kapuit, hogy rajongók ezrei tehessék le virágaikat, koszorúikat, méltóképpen búcsúzhassanak attól az embertől, akinek mosolya azóta is az Eddások, a tábor szívében él…