Történet 1993-1996

Péter szörnyű tragédiája után Attila komolyan fontolóra veszi, hogy vége legyen-e az EDDÁ-nak, hogy leálljon ez a pörgés, hogy befejeződjön minden, amit idáig tettek. Aztán levelek érkeznek, a rajongók egy emberként kérik, hogy folytassák, ne hagyják cserben őket. A zenészek átgondolva a kialakult helyzetet a folytatás mellett döntenek. Peti is így szerette volna. Ő is leginkább a színpadon érezte otthon magát. Elhatározzák, hogy folytatják, s gitáros posztra sikerül visszahívniuk Alapi Istvánt /Stevét/. Attila hívta, Steve jött. Villámcsapásként robban a hír, koncert lesz Kecskéden, ott, ahol Péter először állt színpadra. A rendezvény „Koncert Kunosért, a Kápolnáért, Értetek” nevet kapja. Már reggeltől érkeznek a rajongók a helyszínre, fekete EDDA kendőt kötve a karjukra. A község lakói saját autóikon fuvarozzák a rajongókat a kápolna előtti katlanba. A nap végére, a koncert kezdetére sok ezer ember gyűlt össze, hogy együtt közösen emlékezzenek arra az emberre, akit Kun Péternek hívtak, aki 27 évet élt, aki a szülei és testvére után az EDDA nagy családját hagyta árván. Kunos, akit mindenki szeretett egy szorgalmas, szerény, tehetséges és rettenetesen fiatal zenész volt. Egy rövid beszéd után a zenekar eljátssza az „Emlékezni” című dalt, melyet a tábor egymás kezét fogva, példátlan magatartással, könnytől csillogó szemmel énekel Attilával. Aztán belecsapnak, úgy, hogy Peti büszke legyen rájuk, úgy, ahogy Ő is játszotta volna. Steve, gitárjátékával a koncert végén tiszteleg, eljátssza a gitárszólót, úgy, ahogy Peti tette azt. A feltámadó szél, mintha Peti lelke lett volna. Steve hazatért, a tábor visszafogadta. A koncertről a Tatabányai Városi Televízió felvételt készít, melyet a körzeti televízióban többször is lead.

Az év folyamán zajló EDDA koncerteken keveredik a gyász a jókedvvel érdekes és emberi jellemet adva a rendezvények hangulatának. Szeptember 10-én a százhalombattai sportcsarnokban még egy emlékkoncertet tartanak Péter tiszteletére, mely fellépésnek a Sing-Sing zenekar a vendége. Ekkor játsszák először a „Lelkünkből” című dalt, melynek szövegét a bejáratnál osztogatják, hogy a közönség együtt énekelhesse a zenekarral. A nyár elején rögzített akusztikus /Unplugged/ koncertet, melyen Péter játszott, ősszel jelenteti meg a kiadó, az album utolsó dala, a „Lelkünkből” stúdiófelvétele lett. A decemberi évbúcsúztató koncertet két napos rendezvénynek tervezi a zenekar, december 17-18-ára. Antall József miniszterelnök halála miatt december 18-a nemzeti gyásznap, így a második koncertnap december 21-re kerül.

1994. februárjában a Petőfi Csarnokban „Ami még nem szólt” címmel koncertezik a zenekar. A repertoár olyan dalokból áll, amelyek ritkán vagy egyáltalán nem szóltak még koncertek alkalmával. A nóták közül többek közt elhangzik: „New York blues”, „Szeretem a gyerekeket”, „A sátán asztalánál”. A koncert hatalmas sikert arat. Május 1-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán lép fel az EDDA Művek, a közel 3 órás koncert óriási hangulat mellett zajlik. Július első hétvégéje már Agárdon az EDDÁSOK IV. Országos Találkozóján találja a zenészeket. A tábor egyik érdekes motívuma a Karaoke, melyben a rajongók énekelnek a zenészeknek, arról az albumról, mely közel 1 hónappal korábban jelent meg, s melyhez hasonlót azóta sem adott ki zenekar. A nyári turnét Sóskúton zárják, majd stúdióba vonulnak felvenni a 17. albumot, mely „Sziklaszív” címmel november 7-én jelenik meg, s két hét alatt bearanyozódik. Decemberben a Petőfi Csarnokban megrendezésre kerülő dupla koncert alkalmával a zenészek átveszik az aranylemezt.

1995 hosszú szünettel kezdődik a rajongók számára, míg a zenekar felkészüléssel, próbákkal tölti ezt az időt. Április 29-én a Budapest Sportcsarnok ad otthont a „15. születésnap” rendezvénynek. A komoly előkészületet óriási hangulatú, maratoni időtartamú, négy és fél órás koncert követi. A zenekar mellett vendégként fellép Slamó, Zsöci, Talfi aki egyenesen Svájcból érkezik, valamint Gerendás Péter. A koncert hangzását 5 vokalista teszi teljessé, név szerint Czerovszky Henriett, Tóth Edina, Demeter György, Szomor György és Szolnoki Péter. A koncerten tizenötezer rajongó vesz részt. A nyári turnéállomások közt természetesen kiemelkedik az V. Eddások Országos Találkozója Agárdon, mely rendezvény keretén belül a szépségkirálynő választáson az a Deák Andrea nyer, aki az év végére Magyarország szépe lesz. Nyár végén megjelenik a zenekar „15. születésnap” című dupla albuma. A nyári turné Kecskéden ér véget. Sokat nem pihennek a zenészek, ősszel stúdióba vonulnak és a Posta világnapja alkalmából elkészítenek egy mini albumot, melyen „Hazatérsz” címmel, a Mester és Tanítványai együttessel közösen adják elő a dalt. Az albumon a címadó dalon kívül, 2-2 saját dal szerepel mindkét zenekar részéről. A mini albumon kívül az EDDA zenészei elkészítik az „EDDA blues” című új lemezt, melyen négy új dal mellett /„Egyedül Blues”, „Félnem kéne”, „Patkány Blues”, „Álom ez a nap”/ négy régebbi nóta /„New York Blues”, „Vörös tigris”, „Elhagyom a várost”, Munka nélküli Blues”/ is szerepel. Az album néhány hét múlva már megvásárolható az üzletekben. Az évzáró koncert helyszíne ebben az évben is a Petőfi Csarnok, viszont idén már csak egy koncertet rendeznek az eddig megszokott kettő helyett.

1996 április 27-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán kezdi meg az együttes az évi turnét. Az év folyamán a fellépések közben jelenik meg „Az elvarázsolt EDDA dalok” című album, melyen a zenekar egyetlen új dala mellett /” Örökre fennmaradsz” / népszerű hazai előadók játszanak EDDA slágereket. Májusban Donászy Tibor elhagyja a zenekart, helyére Hetényi Zoltán kerül, aki Alapi Istvánnal játszott már együtt szólólemezén. Donászy Tibor 10 évet töltött el a zenekarban, fantasztikus játéktudását egy nemzedék láthatta, hallhatta.