Történet 1996-2010

Az új dobos, Hetényi Zoltán nem ismeretlen sem a zenekar sem a rajongók számára, hiszen egyrészt a 15. születésnapi koncerten hallható a játéka az „Álom" című dalban, másrészt Alapi István 1996-ban megjelent „Belső világ" című szólólemezen is Ő dobol. Az igazi bemutatkozásra a július 4-7-e között hatodik alkalommal megrendezésre kerülő, agárdi EDDA táborban kerül sor. Bár az első koncert elején néhányan még Donászy Tibi hiányát emlegetik, ami természetes, hiszen személyisége hozzá tartozott az EDDA Művekhez, Zoli (vagy ahogy Attila akkoriban hívta, - Kistigris) játéka és a koncert lendületében „elsütött" dobszólója bizonyítja, hogy profi zenész került a zenekarba. A tábor a megszokott koreográfia szerint zajlik, többek közt szépségverseny, beszélgetések, dedikálások, közös foci a program. A '96-os nyári turné egyik kiemelt állomása ezúttal is Siófok, ahol a siófoki strand ad helyszínt, az EDDÁ-n kívül még három előadó műsorának, Bornai Tibornak (KFT), Demjén Ferencnek és Somló Tamásnak. Az év utolsó koncert időpontja december 30. a helyszín a Petőfi Csarnok.

Az 1997-es év eleje 3 album előkészületeivel telik. Ezek egyike a júniusban megjelenő vadonatúj album az EDDA 20. (A másik két album, aminek a felvételei együtt folytak a 20-as lemezzel, az elkövetkező évben látnak napvilágot.) Az új album megjelenésének napján több órás dedikálást tart a zenekar a pesti Violin hanglemezboltban, s még aznap este élő TV műsor keretein belül riportot adnak a lemez megjelenése alkalmából. Hamarosan elkészül az új album „Te talán megértesz" című dalának videoklipje. Az album ismét lendületesre sikerül.

A lemez megjelenését követően elmarad a már megszokott budapesti lemezbemutató koncert, a stúdió munkát követően, szinte azonnal kezdetét veszi a nyári turné, melynek repertoárjában 5 új dal is szerepel („Át vagyunk vágva", „Te talán megértesz", „Vad éjszakák", „A sirály", „Kard-tánc"). Az agárdi tábor előtt egy héttel a zenekar Siófokon a Coca-Cola Beach House szabadtéri színpadán ad fergeteges koncertet, mintegy 6-8 ezer rajongó előtt. Az EDDÁ-sok VII. Országos Találkozójára július 3 - 6 között kerül sor. Szokás szerint a pénteki és a szombati koncert is tartogatott változatosságot a rajongók számára. A tábori programok mindegyike sikeresen lezajlott, az események sorát a vasárnapi tábortűz zárja. Az ősz újabb album megjelenését hozza, a '92-ben megjelent „EDDA - Lírák" folytatásaként, „Lírák II." címmel. A lemez a zenekar lírai nótáinak újra hangszerelt dalait tartalmazza. A kiadványon hallható többek között az „Elvarázsolt EDDA dalok" című albumon megjelent „Örökre fennmaradsz" című dal, valamint a Mester és Tanítványaival /Mester Tamás zenekara/ közösen felvett „Hazatérsz" című nóta. Az évzáró koncertjét a Körcsarnokban tartja a zenekar, melynek befogadó képessége megközelítőleg négyezer fő, viszont a koncertre mintegy hét- nyolcezer rajongó érkezik, ezért villámgyors szervező munkának köszönhetően aznap este két koncertre kerül sor, s mindkét koncert telt ház előtt zajlik. Az első koncertet a Magyar Televízió is rögzíti, az adásba került kb. 70 perc hűen adja vissza a bulin uralkodó hangulatot.

1998 áprilisában jelenik meg a zenekar első Angol nyelvű albuma, „Fire & Rain" címmel. Az újrahangszerelt és feljátszott dalok közt hallható a „Crazy Feeling" /"Ördögi kör"/, „Heven's Gate" /"Újra láttalak"/, vagy a „One-Way Ticket" /"Egyirányú út"/. Április 30-án a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán nyitó rendezvényeként lép fel az EDDA Művek.

A koncert lendületes műsorában szerepet kapnak az új album dalai is, ennek köszönhetően felcsendül például a koncerten rég nem játszott „Utolsó érintés" című szerzemény a rajongók óriási örömére. Az év során természetesen megfordul a zenekar a turné állomások közt szokásosnak mondható helyszíneken: Siófok, Csesznek, Agárd, ahol immáron az EDDÁSOK VIII. Országos Találkozóján kerülhet közvetlen kapcsolatba a TÁBOR és a Zenekar, Turbók János /Turbina/ vezényletével. Az év kuriózumának számított, hogy az EDDA Művek egy meghívás erejéig eleget tett az egyik kereskedelmi televízió kérésének, és fellépett a csatorna nagy nézettséggel futó Dáridó című produkcióban. Attila későbbiekben többször is fellépett önállóan a műsorban, megcsillantva énektudását, előadói képességét, óriási sikert aratva a műfaj kedvelőinek körében. Az év utolsó hónapjában jelenik meg „A legjobbak 88-98" című lemez, mely az elmúlt évtized dalaiból született válogatás album.

Az 1999-es év eleje stúdió munkákkal telik, melynek eredményeként májusban megjelenik a „Nekem nem kell más" című vadonatúj EDDA Művek album. Az új lemez új kiadó segítségével, az MI5 gondozásában kerül a boltokba. A kiadvány zenei érdekességei mellett külön kiemelkedik, hogy Attila, Zsolti és István mellett, Hetényi Zoltán, az „Ez más" című dalban zeneszerzőként debütál. A lemez változatossága mellett a zenészek külalaki változása is érzékelhető, hiszen valamennyien rövid hajjal és fehér ingben láthatók a borítón, fricskának szánva ezt a gombamód elszaporodó ún. „Egy slágeres" zenekarok felé, (melyek sem zeneileg, sem mondanivaló tekintetében maradandót alkotni nem tudtak, s mire a fiúk haja újra megnőtt már nem is emlékezett rájuk senki.) Az év folyamán az EDDA Művek újra számos koncertet ad országszerte. Megrendezésre kerül az EDDÁSOK IX. Országos Találkozója is, ahol a megrendezett szépségverseny győztese egy, a zenekar szponzora által felajánlott autót vihetett haza.

Az új album a koncerteken fantasztikus hangszerelésben szólal meg. Az év érdekessége volt, hogy az Agárdi mellett a gombaszögi „EDDA - Ifi tábor" is megrendezésre kerül, a felvidéki rajongók nagy örömére.

Az ezredforduló az EDDA művek 20. születésnapi koncertjének szervezésével zajlik. Eredetileg a születésnapi koncert 2000. február 12 lett volna, azonban a helyszínként megjelölt Budapest Sportcsarnok, 1999 decemberében egy szerencsétlen baleset során leégett. A szervezők így a 20. születésnapi koncert helyszínéül a Kisstadiont választják, az új időpont 2000. április 29., napra pontosan 5 évvel később, a fantasztikus hangulatúra sikerült 15. születésnaphoz képest. Az eredeti elképzelések szerint a közönség egyszerre láthatta volna színpadon az ŐS-EDDÁT, az ÚJ-EDDÁ-t és a jelenlegi felállásban játszó EDDA Műveket. Emberi tényezők miatt sajnos ez nem jött létre. Viszont a rajongók láthatták az Ős-Eddát, 2 dal erejéig visszatért Donászy Tibi, Csillag Endre /Csuka/, pedig igazi „Őrültként" gitározott Steve-vel egyetemben. A koncertről a TV2 felvételt készített és részben sugározta a csatornán. Az EDDÁSOK X. Oországos Találkozója sajnos nem sikerül olyan jól, mint az előző években. Ez egyrészt szervezési hibáknak, másrészt az első koncertnapi óriási viharnak is betudható. A második koncertnap azonban igazán jó hangulatúra sikerül Zsöci vendégszereplésével.

2001. első igazán kiemelkedő fellépése, május 5-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán rendezett koncert, ahol 10 év után Pethő Gábort láthatják a rajongók a basszusgitár mögött. A nagyon várt agárdi koncert ebben az évben elmarad a rossz időjárási körülményeknek köszönhetően. Szeptember 14-én viszont egy eddig páratlan EDDA Művek koncertre, s vele együtt egy rekord felállításra kerül sor Budapesten a Bókay-kertben.

A rendezvény során a zenekar 10 és fél órás, maratoni koncertet ad. Déli 12 órakor a „Lelkünkből" című dallal kezdetét veszi a „monstre" koncert. Az alapkoncepció szerint a zenészek 4 órán keresztül nem játszhatják el kétszer ugyanazt a dalt, valamint 2 dal közt, maximum 15 másodperc szünetet tarthatnak. A fellépést nehezíti a rendezvény során bekövetkezett, kétszeri áramszünet is, amit profi zenészekhez mérten természetesen megold a zenekar, eleinte Zoli dobszólója hivatott az áramszünetet áthidalni, majd valamennyi zenész csatlakozik hozzá, s amolyan törzsi ritmus alakul ki az eredeti szólóból. Természetesen a koncert során nagyon sok olyan dal elhangzik, ami nagyon rég vagy egyáltalán nem hangzott még el lemezre kerülése óta élő fellépés során. Az évet december 29-én a Petőfi Csarnokban, mintegy kétezer ember előtt zárja az EDDA Művek. Ezen az esetén felcsendül egy új dal, ami előrevetíteti az új album, az „Örökség" megjelenését.

2002. első fellépésének Budafok ad otthont, március 22-én, melyet május 4-én követ a Petőfi Csarnokbeli első budapesti koncert. Sajnos a rosszidő következtében a rendezvény a szabadtéri színpad helyett, a csarnokban megrendezésre. A rendezvény vendégzenekara a Kormorán együttes. Tóth Renátával (Renivel) Attila a koncert alatt duettet énekel. Az ismét lendületesre sikerült előadás keretein belül felhangzanak, olyan régebbi dalok is, mint a „Győzni fogunk", „A híd". Kunos halála óta első ízben játssza el a zenekar a „Szélvihart" és a készülődő új albumról is megszólal újabb két nóta, a „Kirakatváros", valamint „A világ közepén". Sajnos az év folyamán júliusban ismét elmarad az agárdi koncert, melyet augusztus 31-én tart meg a zenekar. Az évet ismét a Petőfi Csarnokban zárja az EDDA Művek, december 27-én óriási meglepetés bulival, mely során főként olyan dalokat játszanak, amiket eddig még koncerten nem adtak elő.

2003-as évben, már februárban koncert fellépésekkel kezdődik az év, így az új lemez felvételének stúdióba vonulására tavaszig kell várni. Négy év után, június 6-án megjelenik a legújabb EDDA Művek album, „Örökség" címmel. A lemezt a közönség először a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán tartott lemezbemutató koncert előtt vásárolhatta meg. Az új dalok fémesebben, rockosabban szólnak, az előző lemez dalaihoz képest, a közönség pedig óriási örömmel fogadja. Az év rengeteg fellépéssel, koncerttel telik július 19-én, immáron tízedik alkalommal lép fel a zenekar Cseszneken a vár alatti gyönyörű katlanban. Megközelítőleg 5000 ember nézi, hallgatja végig a műsort. Csíkszeredán a város főterén negyvenezer ember előtt játszik az EDDA Művek. Az év folyamán a Soproni Sörfesztivál rendezvényein is 2000-3000 ember hallgatja, tombolja végig a fellépéseket. December 5-én a Petőfi Csarnokban rendezi a zenekar az év végi budapesti koncertjét, a turnézárónak december 20-án Nyíradony ad otthont.

2004. március 12-én Tokajban indul az éves turné. Március 27-én Miskolcon az EDDA történetének miskolci indulására való tekintettel /1974/, óriási születésnapi koncertet tartanak olyannyira, hogy a jegyek, már elővételben elfogynak.

Az Egyetemi Csarnok zsúfolásig megtelik, előzenekarként a helyi fiatalokból álló Walles zenekar alapozza meg a hangulatot, majd az EDDA Művek „monstre" két és fél órás koncerttel teszi felejthetetlenné az estét. Az előadás alatt Attila színpadra szólítja Zsöcit, Buksit, Beély Katalint, valamint Halász József özvegyét és lányát. A nyár ismét nagyon sok fellépéssel zajlik, melyből kiemelendő a győri koncert, ahol a folyó egyik oldalán áll a közönség, a zenekar pedig a másik oldalon elhelyezett színpadon zenél, a mintegy negyvenezer embernek.

A nyári turné után szeptemberben egy rövid pihenő után kezdődik az őszi-téli turné, melyet december 4-én a Petőfi Csarnokban zárnak a fiúk, egy olyan koncerttel, mely kettő óra negyven percéből, két órán keresztül olyan dalok szólnak, melyek az 1985-ös időszak után íródtak. December 28-án Szombathelyen a LORD zenekar előtt, mintegy két órát játszik az EDDA Művek óriási hangulatban, majd 29-én Nyíregyházán tölti meg a Csarnokot, 30-án pedig Debrecenben a főtéren, rettenetes hidegben szabadtéri koncertet adnak turnézárásként, gázfűtők és reflektorok hőjét használva melegedésre. A téren a hideg ellenére is mintegy 7-8000 ember tapsol.

2005. első negyedévében a 27. album előkészületei zajlanak, majd április 29-én indul a zenekar egy 80 állomásos turnéra. Az új album április 30-án kerül a boltokba, „Isten az úton" címmel. A zenekar az első lemez kiadásától számított 25. születésnapját, ezúttal Miskolcon két napos rendezvény keretei közt tartja. Elsőként a banda életében a koncerteket a FullArts Kft. jóvoltából az interneten élőben is nézheti az, aki nem tud eljönni az eseményre. A nyári koncertek közül kiemelkedik az agárdi rendezvény, nagyszámú látogatottságával és két koncertnapjával. A második koncertnap Zsolti születésnapjával esik egybe, aznap mindenki láthatja, hogy Göme minden hangszeren kitűnően tud játszani. Zenésztársai nem győznek elégszer meghajolni tudása előtt. A cseszneki rendezvény immáron „monumentálissá" nőtte ki magát, rengeteg ember érkezik a „katlanba", fantasztikus hangulatot teremtve. Az ősszel megrendezésre kerülő Sláger Megapartyn, mintegy százezer ember előtt lépett fel az EDDA Művek. A rendezvényről koncert DVD és CD is készül. December 3-án tartja a zenekar a szokásos év végi budapesti koncertjét a Petőfi Csarnokban, ahol zsúfolásig megtelik a csarnok. A két és félórás koncert pedig igazi örömzenévé válik a közönség nagy boldogságára. December 29-én Sopron a turnézáró állomása. A legkevesebb, hogy kezdésként Attila beugrik a közönségbe a további történésekbe pedig a technikusoknak is nagy szerepük lesz: a húrokat leragasztják, mikrofon helyett banánt tesznek az állványra. A torony alatt a megszokott rohamsisak/gázálarc/puska triót, játékok helyettesítik, sőt, ekkor még a koncertmenedzser is berohan, és a kontroll ládákat tüzelőállásnak használva célozza az első sorokat, majd az éneklésbe is besegít. A csúcspont mégis a ráadás, „A kör" című dalt a technikusok adják elő, Alapi Steve pedig a közönségből csápol nekik. Igazi Rock 'n Roll hangulat alakul ki.

2006 év elején a zenekar kiadja a „Szerelem hullámhosszán" című albumát, melyen válogatott lírai dalok szerepelnek. Néhány dalt teljesen átdolgoztak, a többinek a hangszerelésén itt-ott változtattak egy keveset. A „Ma minden más" című szerzemény duett formájában született újjá, Keresztes Ildikó vendégszereplésével. A turné márciusban indul Mezőkövesden, ismét rengeteg változással az előző évi turnéprogramban szereplő dalokat illetően. Az év a turnézással telik, játszik a zenekar több magyarlakta településen: Felvidéken, Kárpátalján és egy koncert erejéig Horvátországban is.

2003 után újra fellépnek a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, "A zene ünnepe" programsorozat részeként. Az évet a tapolcai „Rock fesztivál" rendezvényen zárja a zenekar.

2007-ben Székesfehérváron indul a turné, majd Szeged és Győr következik. A fellépéseken a dalok összeállítása koncertről koncertre változik. Érdekesség, hogy a koncerteket az a Gellért Tibor keveri, aki annak idején gitározott egy rövid ideig a zenekarban. A technikusok is fontos szerepet játszanak a turné nem egy állomásán, hiszen a Felvidéki turné második szakaszában és Agárdon is az Ő felkészültségüknek köszönhető, hogy a zenekar technikai gond nélkül végig játssza a koncerteket.

Az év hátralévő része viszonylag kevés fellépést hoz, viszont annál több próbát. December 22-én a Papp László Budapest Sportarénában tartja az EDDA Művek az év végi budapesti koncertjét, melynek címe: „Amíg él, el nem felejti..." A fellépés nagyon jól sikerül, a zenekar és a közönség félelmetes hangulatot teremt a patinás csarnok falai közt. A koncertről DVD formátumban multimédia anyag készül, melynek utómunkálataiban Csillag Endre /Csuka/ segédkezik.

2008 márciusában indul a turné a zenekar számára. Roppant feszített tempó, őrületes hangulatú turnéállomások, fergeteges koncertek jellemezik a fellépéseket. Kiemelkedő ezek közül az erzsébetligeti koncert, ahol a közönség először hallja a „Csend igazsága" és a „Szép vagy" című nótákat. Attila előbbi dalt gitárral kíséri, mely különleges hangulatúvá varázsolja a dalt. A megszokott helyeken kívül (Csesznek, Agárd), meghatározó esemény a balatonlellei koncert, ahol a fergeteges hangulatot fokozva, a születésnapját ünneplő Keresztes Ildikó lép színpadra, aki ezúttal egy saját dalt ad elő, a zenekar kíséretében, első albumáról. A turné hátterében zajlanak az „Aréna" koncert kép- és hanganyagának utómunkái. Az ősz igazi meglepetése Attila önéletrajzi könyvének megjelenése. A kiadvány "Bor, szex, rock & roll... és lélek" címet kapja, s az olvasó mintegy 320 oldalon, több tucat színes fotó mellett kaphat képet Pataky Attila életéről. Karácsonyra a boltokba kerül a nagyon várt DVD, a kiadvány először a decemberi Petőfi Csarnokban tartott budapesti évzárón kapható. Ezen az estén Csuka ismét gitárt ragad és két dal erejéig bekapcsolódik a koncertbe. Vendégként fellépett Jessie Galante és Keresztes Ildikó. A csarnok teljesen megtelik, és óriási hangulat kíséri a zenekar előadását.

2009-es év turnéprogramja Esztergomban veszi kezdetét. Roppant kis színpadon zsúfolódik a zenekar, viszonylag kis küzdőtéren a rajongók. A tavaszi turnéállomások közt ismét kiemelendő az Erzsébetligeti rendezvény, ahol óriási hangulatot varázsol a zenekar és a közönség a színházterembe. A turné közben készül a 30. lemez, melynek stúdiómunkálatai a fellépések alatt is folynak. A turnéállomások közt szerepel Felvidék, Erdély és természetesen a régi jól megszokott koncerthelyszínek. A cseszneki koncerten a technikusok már állítják a színpadot, mikor óriási felhőszakadás veszi kezdetét, sajnos a koncertet a terület használhatatlansága miatt el kell halasztani. Egerben szintén óriási felhőszakadás mellett a fedett színpad alatt tartják meg a koncertet, az eső ellenére zsúfolásig megtelik a szabadtéri színpad. A nézők közül az óriási felhőszakadás ellenére egy lélek sem távozik. Ősszel megjelenik az új nagylemez, "Átok és Áldás" címmel, melynek több dalát is játszotta már koncerteken a zenekar. A fogadtatás és a lemezkritika kiváló. A budapesti évzáróra a Sportkastélyban került sor. Szépszámú közönség előtt jól sikerült az évzáró, fantasztikus hangulat a közönség részéről, virtuóz játék a zenekar oldaláról.