Történet

Az EDDÁ-t – vagy, ahogy alakulásukkor hívták – GRIFF zenekart, 1974-ben Miskolcon, Halász József alakítja meg. A tagok főként a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem hallgatói közül kerülnek ki. Az első formáció tagjai: Beély Katalin – basszusgitár; Ferenczi Zoltán – gitár; Halász József – dob; Zsiga Zoltán – ének. Névváltoztatáson gondolkodnak, s miközben egyikük az EDDA (óészaki mitológiai és hősi énekek) című könyvet olvassa, tényként közli, legyen a nevünk: EDDA. A tagoknak tetszik a tömör és könnyen megjegyezhető név. A zenélést ekkor mindegyikük a tanulás melletti kikapcsolódásnak tekinti. Zsiga Zoltán helyére, hamarosan Fodor Attila kerül, majd nem sokkal később Pataky Attila érkezik. Az első fellépéseket az egyetem kollégiumában tartják, illetve a kollégiummal szemközti „Boci bárban”. A műsorban népszerű feldolgozások szerepelnek. Attila unszolására a zenekar ORI (Országos Rendező Iroda) vizsgát tesz, mely akkoriban vidéki zenekarnak igen nehezen sikerült. Pataky Attila átveszi a zenekar vezetését, a nevüket EDDÁ-ról, EDDA Művekre változtatja.

1975-ben már három saját szerzeményt is játszanak: „Hajnali emberek”, „Merre vagy?”, „Húzd meg magad” címmel. Hamarosan Fancsik Zoltán személyében billentyűs kerül a zenekarba, őt nem sokkal később Aranyosi György váltja. Az egyetem elvégzése után Halász József az ország másik felén kap munkát, a dobok mögé Szepcsik József kerül. Szepcsik József, 1976-ban súlyosan megbetegszik (sajnos 1977-ben meghal). Attila Halász Józsefet kéri meg, térjen vissza Miskolcra és a zenekarba. „Jozsó” igent mond. Sajnálatos módon azonban csak rövid ideig tudnak (újra) együtt játszani, mert Halász Józsefről is kiderül, hogy gyógyíthatatlan beteg.

1977-ben Csapó György ül a dobok mögé. Attila ekkorra már eldöntötte, a zene lesz az élete. A társak mind befejezik az egyetemi tanulmányaikat, s próbálnak elhelyezkedni szakmájukban. Attila a zenekarba hívja Slamovits Istvánt /Slamó/, akivel korábban már zenéltek együtt, s aki ekkor Budapesten játszik. Hárman együtt zenésztársakat keresnek Miskolcon. 1977 végén némi gondolkodás után Barta Alfonz csatlakozik hozzájuk. Basszusgitáros poszton Róna György lép a csapatba, de fél évvel később Zselencz László veszi át a helyét. Összeáll a „Bakancsos” EDDA : Pataky Attila – Ének; Slamovits István /Slamó/ – Gitár; Csapó Gyögy /Buksi/ – Dob; Barta Alfonz /Talfi/ – Billentyűs hangszerek; Zselencz László /Zsöci/ – Basszusgitár

1978-1979-ben az EDDA, Attila szervező készségének köszönhetően, olyan zenekarok előtt lép fel, mint a Piramis, az Omega és a P. Mobil. A koncerteken, a későbbi első nagylemez dalai mellett játszanak nótákat a Deep Purple, Led Zeppelin, Uraih Heep, AC/DC zenekaroktól. 1979. március 29-én mutatkoznak be Budapesten, a „Közgáz”, Rock Reflektor estjén. Az első önálló budapesti koncertnek, a Budai Ifjúsági Park ad otthont június 3-án. Ezen az estén lép fel a Kisstadionban a Piramis zenekar is, így az Ifjúsági Parkban megjelent fizető nézők száma 178 fő. Július 7-én Agárdon, a Popstrand színpadán, első ízben ad koncertet az EDDA. Szeptemberben ismét EDDA koncert helyszíne a Budai Ifjúsági Park, viszont a nézők száma már több ezerre tehető. A koncerten rögzítik a „Minden sarkon álltam már” és az „Álom” című dalokat, mely az első kislemez elkészítésének alapjául szolgál. Az év hátralévő részében, önálló turnéra indul a zenekar, mely turné során, olyan neves vendégzenészek lépnek fel, mint Vikidál Gyula, Som Lajos, Závodi János. Nem mindennapi elismerés köszönt a zenekarra még ebben az évben, a Popmeccs szavazásának eredményeként, az 1979-es év felfedezettje az EDDA. Az óév búcsúztatójának a budapesti Corvin mozi ad otthont, vendégek Som Lajos és Révész Sándor. Ezen az estén hallhatja a közönség először a „Fémszívű” című dalt, melyet egy 17 éves lány emlékére írtak.

1980. Az év több szempontból is meghatározó szerepet tölt be a zenekar éltében. Egyrészt az első nagylemez megjelenése teszi teljessé a banda munkásságát, másrészt az albumnak köszönhetően ebben az évben szerez országos ismeretséget az EDDA. Mindezt alapul véve a zenekar ezt azt az évet tekinti hivatalos pályafutása kezdetének. Az év eleje stúdió munkával telik, amit az első nagylemez megjelenése követ. Tavasszal országos turné kezdődik, melyen a nagylemez dalai mellett megszólalnak a „Szólítsd a Bluest”, „A keselyű” valamint a „Vadkutya” című szerzemények. Május 27-én a Budai Ifjúsági Parkban tartott koncert közben, az óriási tömeg súlya alatt leszakad a díszkorlát. Néhány súlyos törésen kívül, kisebb-nagyobb zúzódásokkal megússzák a szerencsétlenséget a pórul járt rajongók. A Parkot gyors renoválás után, még a nyáron újra megnyitják, ezután azonban csak korlátozott számban fogadhat vendégeket. A nyár turnézással telik, melyet Bakacsi Béla szervez. Majd szovjet és bolgár turné következik. Október 6-án lesújtó hírt kap a zenekar, Halász József a zenekar alapítója elhunyt, a temetés napja október 9. A zenekar koncert kötelezettsége miatt lélekben lehet csak jelen, a temetés alatt a „Fémszívű” szólt a hangszórókból. Év végén felkérést kap a zenekar a „Ballagás” című film zenéjének megírására. Az instrumentális részek mellett a főcímzene a „Kölyköd voltam”, a film végén a „Néma völgy” szól, a film közben pedig a „Kínoz egy ének” korai verziója hallható, még kissé más szöveggel és zenével, az „Ahová eljutok”, valamint egy koncertfelvétel erejéig az Edda is képernyőre kerül. Ekkor Barta Alfonz katonai szolgálatát tölti, így a koncerteken, alaposan áthangszerelve szólnak a dalok, billentyűs hangszerek nélkül. A nagyobb koncertekre, illetve a filmfelvételre katonai kíséret mellett Alfonz kimenőt kap. A filmet Karácsonykor, az Uránia Moziban mutatják be. Ekkor a zenekar már javában készíti második albumát. A filmhez kapcsolódóan újabb kis lemez jelenik meg a „Kölyköd voltam” és a „Néma völgy” című dalokkal.

1981.január 5-én szovjet turnéra indul az EDDA, mely tizennégy állomásán 39 koncertet ad. Április 30-án a Budai Ifjúsági Park nyitókoncertjeként lépnek fel, majd június végén Dorog város 800. születésnapja alkalmából óriási tömeg előtt adnak koncertet. A „Pártfogolt” című filmben látható néhány részlet a koncert hangulatából. Nyár végén külföldi turné következik Csehszlovákia, Lengyelország, majd ismét Csehszlovákia állomásokkal. A nyári turnézáró a Kisstadionban éri a zenészeket. Október 3-án a Kertészeti Egyetem Klubjában TV felvételen szerepel a zenekar, majd a Cannes-i MIDEM fesztiválra készítenek egy angol nyelvű kislemezt. A lemezen a „Rossz állapot” és „A Hűtlen” című dalok hallhatók.

1982-es év rosszul indul. Csapó György és Zselencz László bejelentik, hogy egészségügyi problémák miatt nem tudják folytatni a zenélést. A dobokhoz Fortuna László /Tüsi/, kerül, míg Zsöci helyét a felgyógyulásáig elődje, Róna György foglalja el. Slamó kérésére a zenekar a régi dalok helyett vadonatúj, más hangvételű nótákat játszik a koncerteken. A májusi sátoraljaújhelyi koncerten a közönség rosszul fogadja az új koncepció alapján megszületett dalokat, de Slamó nem hajlandó visszatérni a régi, közönség által kedvelt dalokhoz. Májusban fellépnek a Budapest Sportcsarnokban tartott Popmajálison a Karthago és a P.Box mellett, ahol – bár megszólalnak a régebbi dalok is – alapjában véve az új szerzeményeket játssza a zenekar. A közönség nemtetszésének ad hangot, s egész egyszerűen hazaindul. A koncertről lemezfelvétel készül, „1,2,3, Start” címmel jelenik meg, rajta két EDDA dal, a „Micsoda komédia” és a „Vörös tigris”. Az év folyamán fellépnek többek közt augusztus 17-én a Budai Ifjúsági Parkban valamint szeptember 4-én Miskolcon a Csanyik-völgyben, ahol egy Rock Fórum házigazdája a zenekar. Az ősz megajándékozza az EDDÁ-t, az első album platina lemez lett 250 ezer eladott példánnyal!!! Decemberben Platina turnéra indulnak, az állandó zenészek mellett fúvós szekcióval kiegészülve, melynek tagjai: „Kincses György, Kegye János és Gömöry Zsolt/. December 18-án a KEK-en átveszik a platina lemezt, majd 27-28-án évzáró koncertet adnak az ALFA moziban.

1983 év elején tart még a Platina turné, majd márciustól a harmadik lemez felvétele kezdődik. A stúdiómunkát rengeteg vita kíséri, a Sanzon és Táncdal Bizottság nyolc dalból, ötöt visszautasított /„Engedjetek”, „Királyok és szolgák”, „Jár a füstben a halál”, „Elektromos szemek”, „Ivódal”/ , egyet pedig csak a dalszöveg módosításával fogad el /„Fekete élmény”/. Április 5-én az „EDDA köszönti Miskolcot!”címmel koncerteznek a szülővárosban. A fellépésre érkezők borítékban kapnak a zenekartól 10 fényképet és egy emlékezetőt, melyen ez áll: „Neked is köszönjük az arany- és platina lemezt!” Tavasszal és nyáron robog a turné, majd a miskolci „Ifiparkban”, lemezbemutató koncertre kerül sor. A tervek szerint, a lemezbemutató koncerttel egy időben kellene megjelennie, Riskó Géza: „EDDA MŰVEK, Miskolc” című könyvének. „Felsőbb” utasításra azonban a könyv csak 1984-ben, hosszas huzavona után kerül a boltokba. Nyáron Barta Alfonz Svájcba utazik, ahol megismerkedik egy hölggyel, s a szülővárosa mellett, elhagyja a zenekart is. Alfonz zenei és hangszerelési ötletei nagyban hozzájárultak a zenekar sikereihez, a helyére kerülő Gay Tamás nem pótolhatta ezt a hiányt, (ekkor már egyre élesebben különbözött Attila és Slamó elképzelése a zenélésről). Az egyre feszültebb és ridegebb hangulat megmutatkozik a stúdiómunkák és a koncertek alkalmával is. Augusztus 17-én a Budai Ifjúsági Parkban tartott koncerten Slamó nem akarja eljátszani az „Oh azok az éjszakák”, című dalt, mert giccsesnek titulálja, Attila a vitát elkerülendő, teljesíti Slamó kérését, viszont a technikusoknak meghagyja, hogy a koncert végén ez a dal menjen magnóról. A közönség reakciója egyértelmű: a „tábor” szereti ezt a dalt, szereti a régi dalokat, s a jövőt ebben a stílusirányban képzeli el. Attila, tettével erre szeretett volna rávilágítani, azonban Slamó, rettentő dühös lett. A turné folytatódik, azonban egyre nehezebben tudják elsimítani az újabb és újabb vitákat, anélkül, hogy a közönség bármit ne érzékelne ebből. Attila javasolja, hogy ha a kialakult helyzetet már nem tudják kezelni, múltjukhoz méltóan egy búcsúkoncert keretében köszönjenek el a közönségtől, a tábortól. A közönség java része ekkor még nem sejt semmit. December 3-4-én koncertet adnak az Egyetemi Színpadon, ekkor már a közönség a fellépés elejétől a végéig a „maradjatok együtt” rigmust skandálja. Sajnos ekkorra már a közönség szeretete is kevésnek bizonyul, az egyéniségek „túl” erősek, az akarat pedig más és más. Két héttel később Miskolcon a Városi Sportcsarnokban 2 óra 40 perces koncerten búcsúznak a közönségtől, a várostól a múlttól. Az ország minden részéből érkeznek a rajongók, a zenekar pedig eljátssza szinte mindhárom lemez anyagát, azokat is melyek 1979 és 1983 közt a koncerteken felcsendültek, de lemezre nem kerülhettek. A búcsúkoncert utolsó momentumaként, felcsendül magnóról a „Játék véget ért”, a teremben pedig mindenki zokogásban tör ki. A hangulat leírhatatlanul drámai. Szervezési hiba miatt december 19-én Gyöngyösön még egyszer fellép az EDDA, majd szomorúan zárva egy korszakot, mindannyian új jövő felé fordulnak.

1983-as Búcsúkoncertet követően Attila és Fortuna László (Tüsi) külföldön próbálnak szerencsét, belekóstolnak a „vendéglátózása”. Attila azonban már az EDDA újjáalakításán gondolkodik. Közösen megírják a későbbi ötös lemez dalainak nagy részét. 1984-1985 közötti időszak főként a megfelelő zenésztársak keresésével telik. Billentyűs posztra Gömöry Zsolt kerül, aki korábban már játszott a platina turnén, basszusgitáros Mirkovocs Gábor /Zserbó/ lesz. A gitáros poszton olyan nevek merülnek fel és játszanak együtt ebben az időszakban az alakuló zenekarral, mint Csillag Endre /Csuka/, Mohai Tamás, Szénich János /akkoriban a Hobo Blues Band gitárosa volt/, Gellért Tibor, akinek zenei tudása tükröződik az új dalok hangzásának véglegessé formálásában. Nagyobb koncerteken, a gitáros poszton besegít Tátrai Tibor is, billentyűs hangszereken pedig Béres Ferenc. Az EDDA hivatalosan ekkor két zenészből, Pataky Attila /ének/, és Fortuna László /dob/ áll, a többiek vendégzenészként szerepelnek a koncerteken.

1985. április 14-én Szegeden indul az újjá alakult EDDA hivatalos turnéja, mely során július 7-ig bejárják az egész országot. A koncerteken a régi dalok mellett szerepet kap nyolc új nóta is. A közönség óriási lelkesedéssel fogadja a zenekart bármerre lépnek is fel. A június 7-i Budapest Sportcsarnokban megrendezett koncerten hétezer ember előtt játszanak. A nyár folyamán csatlakozik a zenekarhoz Csillag Endre (Csuka), s így a fellépéseken hét zenész játszik együtt a színpadon. A siófoki színpadi fellépés után néhány nappal Fortuna László tüdeje „beszakad”, nem folytathatja tovább a zenélést. Helyére Papp Tamás, a skorpió zenekar dobosa kerül. Az őszi turné előtt Attila „csapatot hirdet”, Béres Ferenc és Gellért Tibor nélkül robog tovább a zenekar. Nem sokkal később Papp Tamást Hirleman Bertalan váltja a dobok mögött, illetve a koncert menedzser Felvinczy Attila lesz.

1986 tavaszán kislemezzel jelentkezik az EDDA, melynek érdekessége, hogy az albumon szereplő mindkét dalban Attila énekel duettet D. Nagy Lajossal („Veled vagyok” és a „Gyere őrült”). A tavaszi turné állomásain az EDDA és az újjá alakult Bikini közösen vesznek részt, néhány dal erejéig csatlakozik hozzájuk Tátrai Tibor is. Ezen időszakban újabb tagcsere történik az zenekarban, Hirleman Bertalan kiszáll a zenekarból, a tavaszi-nyári stúdió munkák alkalmával ismét Papp Tamás veszi birtokba a dobokat, az őszi turnét pedig Raus Ferenccel játsszák végig. Augusztus 5-én a márianosztrai börtön udvarán adnak koncertet a raboknak, augusztus 19-én az MTK pályán Rod Stewart előtt lépnek fel mintegy negyvenezer ember előtt. Szeptember 5-én Miskolcon a Lenin Kohászati Művekben adnak koncertet, melyről Tv felvétel is készül. Az ősz végén Raus Ferenc is távozik a zenekarból, helyét Donászy Tibor veszi át. Donászy dobtudását korábban, a P. Mobil és a Beatrice zenekarokban bizonyította. A zenekar december 21-én, egy fergeteges két órás koncerttel vesz búcsút az 1986-os évtől.

1987 január 26-27-28-án az EDDA a Deep Purple vendégeként lép fel a Budapest Sportcsarnokban. Ritchie Blackmore, a Deep Purple gitárosa később egy külföldi szaklapnak adott interjújában elismerően nyilatkozott az EDDA zenekarról! Februárban Svájcban, három nagyvárosban ad koncertet a zenekar, majd a hónap végén a Popmeccs szavazáson elnyerik az év zenekara címet! Az év turnézással telik, év végén stúdiómunkálatok kezdődnek, melynek eredménye december 7-én egy kislemez megjelenése, a „Megmondtam” és a „Fohász” című dalokkal. Az év végére kiderül, hogy Csuka kapott egy külföldi ajánlatot, melynek következtében a téli turnén, már két gitárossal lép fel a zenekar. Csuka mellett színpadra lép Alapi /Steve/ István, aki akkoriban a Moho Sapiens zenekar gitárosa volt, óriási gitárszólóval, lendületes játékával hamar bizonyítja tehetségét az EDDA-ban is. December 21-én évzáró koncerttel és telt házas Petőfi Csarnok koncerttel búcsúzik az óév.

1988 Mirkovics Gábor /Zserbó/, kiszáll a zenekarból, az ő helyére érkezik Pethő Gábor, aki korábban Steve-vel együtt zenélt a Moho Sapiensben. A koncertmenedzser helyét Felvinczy Attilától, Molnár Csaba veszi át. Az év turnézással telik. 1987 telén megjelenik Riskó Géza tollából a „Vasrock” című könyv, mely az EDDA 1983-as feloszlásától 1987 tavaszáig dolgozza fel a zenekar történetét.

1988 év elején a tagcseréket követően, azonnal stúdióba vonul a zenekar, ahol elkészítik a „Változó idők”, címet viselő 7. albumot. A lemez tavasszal kerül a boltokba. Az új albumról három klip készül, a „Lisztománia” című instrumentális dalból /érdekesség, hogy a klipben még Csuka és Zserbó szerepel/, az „Ég a házunk” és a „Fohász” című dalokból. Júniusban, a Petőfi Csarnokban fergeteges koncertet adnak. A vendégek Schuszter Lóránt, akivel a „Maradsz, aki voltál” és a „Menj tovább” című P.Mobil dalt adják elő, majd óriási fogadtatás mellett Zsöci és Slamó lép a színpadra három dal erejéig. A koncerten átveszi a zenekar az 1 millió eladott hanghordozó után járó gyémántlemezt. A díjátadón Buksi is a színpadra áll, így Alfonz kivételével gyakorlatilag újra együtt a „Bakancsos EDDA”.

1988 őszén kerül a boltokba a Pataky-Slamovits című album, melynek dalai az EDDA bakancsos korszakán íródtak, de mind ezidáig nem kerülhettek hanghordozóra. Az albumról az „Engedjetek saját utamon” című dalból videoklip is készül.

1989 a koncertezések mellet stúdió munkákkal telik. Augusztus folyamán már kapható az új album, melynek címe: „Szaga van”. Három videoklip készül a lemez dalaiból, melyet a „Mi vagyunk a rock”, „Szeretem a gyerekeket”, és az „Amikor még” című nóták fémjeleznek. A lemezbemutatónak ezúttal a margitszigeti Úttörő Stadion ad helyet. Az év végi záróbuli helyszíne ismét a Petőfi Csarnok, ahol a hangulat óriásira sikeredik, a koncert vendége Deák Bill Gyula. Ezen az estén veszi át a zenekar a „Változó idők” illetve a „Búcsú koncert” után járó aranylemezeket.

1990-es év eleje ismét a stúdióban éri utol a zenekart. Májusban megjelenik az EDDA Művek „Győzni fogunk” című 10. albuma, mely a megjelenést követő három héten belül aranylemez lesz. A lemezről a „Győzni fogunk” és az „Ördögi kör” című nótákból készül videoklip. Két jubileumi koncerttel kedveskednek a zenészek a rajongóknak: május 26-án Miskolcon, június 1-én Budapesten a Kisstadionban. A közönség 10 év után újra együtt láthatja a színpadon a teljes „Bakancsos EDDA-t” három dal erejéig, majd vendégként fellép Deák Bill Gyula, Nagy Feró és Keresztes Ildikó. A több mint három órás koncert felejthetetlen élménnyel gazdagította a tábor és a zenekar tagjait. A nyár folyamán megjelenik az EDDA Művek első válogatás lemeze „Best of EDDA” néven, melyet az elmúlt tíz év dalaiból állítottak össze.

1991 március 15-én a Hősök terén nagyszabású fesztivál keretein belül lép fel a zenekar. Itt hallhatja először a közönség a „Szélvihar” című dalt. Nem sokkal később meglepetésként robban a hír, Alapi István és Pethő Gábor elhagyja a zenekart, külföldön próbálnak szerencsét.

Alapi István és Pethő Gábor távozását követően azonnal meghallgatásokat szerveznek a zenekar tagjai, kis idő elteltével Pataky Attila bejelenti, hogy megtalálta a megfelelő szólógitárost Kun Péter személyében, aki addig a Pokolgép zenekart erősítette. Május közepéig a basszusgitáros poszton Makovics Dénes segíti ki az együttest, míg végül megérkezik a poszt végleges birtokosa, Kicska László. Az új album lemezbemutató koncertjének időpontja május elseje, s bár technikai okok miatt az album csak május második felében, „Szélvihar” címmel kerül a boltokba, a zenekar 5-6 új dalt játszik el a lemezbemutató alkalmával. Július 13-14-én megrendezik az EDDÁSOK I. Országos Találkozóját. A két nap alatt az együttes és rajongói a legkülönfélébb eseményeken találkozhatnak egymással, így játékos vízi vetélkedőn, dedikáláson, fórumon (ahol mindenki választ kaphat kérdéseire), focimeccsen és nem utolsó sorban 2 felejthetetlen hangulatú koncerten, melyek közül az elsőt rögzíti és néhány héttel később le is adja a Magyar Televízió. A koncerteken és az egyéb eseményeken vendégként felbukkan Waszlavik „Gazember Velorex Sámán Ullmann Mónika Akciócsoport” László és Nagy Feró. Az egész napos esőzést és borult időt látva nem sokan hittek abban, hogy az esti koncert meg lesz tartva.

Este kilenc óra után azonban felgyúlnak a fények és kezdetét veszi egy olyan fellépés az Edda Művek történetében, ahol a zenekar és a közönség tökéletesen eggyé válik. A koncert felénél ugyanis egyáltalán nem meglepő módon „leszakadt az ég”. Az esőt mintha dézsából öntenék… Az előadás ennek ellenére nem áll le! A technikusok fóliát húznak a dobokra és a billentyűkre, alatta pedig ugyanúgy muzsikál Göme és Tibi, mintha mi sem történt volna. A gitárokat egy idő után le kell tenni a baleset elkerülése végett, ennek ellenére a show még mindig folytatódik és amikor már egyetlen hangszer sem szól az eső miatt, akkor az Edda 5 tagja leül a színpad szélére és teljesen spontán módon énekel tovább a közönséggel, immár hangszerek és erősítés nélkül. A hangulat leírhatatlan. Az év végi turnézárót a Petőfi Csarnokban tartják ahol a több mint két órás, meglepetés-dalokban bővelkedő koncert színvonalát olyan vendég előadók emelik, mint Nagy Feró, valamint a Sing-Sing zenekar oszlopos tagjai: Abaházi Csaba és Hangyássy László.

1992 a próbateremben és a stúdióban éri utol a zenekar tagjait. A próbák a februári, Petőfi Csarnokban tartandó évnyitó koncert miatt nélkülözhetetlenek, a stúdióban pedig készül az új album zenei anyaga. A lemez április 13-án jelenik meg „EDDA 13” címmel. A közönség a Petőfi Csarnokban megtartott május 1-i koncerten már kívülről fújja a dalokat. A fellépést rögzíti a televízió, a „Szellemvilág” és a „Ma minden más” című nótákból videoklip is készült. Június elején a zenekar 3 hétre New Yorkba utazik. Koncertek és klipforgatások váltják egymást, Göme és Attila még Axl Rose-zal is találkozhat. Amerikából visszatérve Július 2. hétvégéjén Agárdon tartják az EDDÁSOK II. Országos Találkozóját, ami immáron 4 napos rendezvénnyé alakul. Az amerikai utazás, feltöltődés hatására a zenészek óriási bulival örvendeztetik meg a jelenlévő több ezer rajongót, akik hatalmas lendülettel és jókedvvel vetik bele magukat a koncert áradatába. A vendég ezúttal Frenreisz Károly. A fellépés második napjára megérkezik az eső, de hála a technikusok munkájának és kitartásának sikerül a hangszereket – Göme szintetizátora kivételével – működésbe hozni, így Zsolti csak a jó öreg Hammondra számíthat ezen az estén. A koncertről hangfelvétel készül, melyet a július 31-i Siófoki koncertanyaggal kibővítve egy dupla album keretén belül november végén jelentet meg a zenekar, „Az EDDA két arca” címmel. Az album másik korongja a zenekar legszebb lírai felvételeit tartalmazza melyből 7 dalt újra feljátszottak és egy új dal is helyet kap rajta, „Akitől minden szép” címmel. December 12-én a Petőfi Csarnokban kerül sor az év végi záró koncertre, melyen az év elején megjelenő, „EDDA 13” albumért járó aranylemezt vehetik át az EDDA tagjai.

Az 1993-as év úgy kezdődik, mint az előző. Az év eleji próba teremi munkákat követően, februárban a Petőfi Csarnokban a „Közkívánatra” koncerten zsúfolásig megtelik a csarnok. Jegyeket már a koncert előtt másfél órával lehetetlen kapni. Készül az új album, mely április közepén jelenik meg „Elveszett illúziók” címmel, rajta 8 új dallal. Május 1-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán teltházas koncertre kerül sor. Ez alkalomból klip készül az „Elérlek egyszer” című dalhoz. Néhány héttel később Zorán meghívására az EDDA művek egy különleges felkérésnek tesz eleget, úgynevezett UNPLUGGED koncertet ad a Magyar Televízió stúdiójában. Mindössze három nap próbálás és sűrű turné közepette leülnek és belecsapnak a húrokba. A mintegy másfél órás rendkívül színvonalas koncerten olyan dalok hangzanak el akusztikus hangszerelésben, mint az „Ördögi kör”, „Elhagyom a várost”, „Szellemvilág”… Két vendégzenész is emeli a koncert hangulatát, Ferenczy György a „New York Blues” című dalban herflizik, míg Gerendás Péter az „Érzés” című dalban gitározik Péterrel.

A nyári turnésorozat állomásai közül Július 4-én Tolcsván egy kápolna megsegítéséért játszanak, majd következik az EDDÁSOK III. Országos Találkozója Agárdon. Csütörtöki nap Göme kislánya megszületése kapcsán még hiányzik a zenészek közül, a tábor és a banda azonban ismét fergeteges hangulatban van. Pénteken a zenekar, dedikálásokat tart, sportesemények zajlanak, este Gömével kiegészülve, jó hangulatú fórum veszi kezdetét. Zsolti születésnapja és kislányának megszületése alkalmából fogadja a gratulációkat. Az események éjfél után érnek véget. A zenekar tagjai egy utolsó pezsgő után már nyugovóra tértek, mikor Kunos hajnalban felpattan motorjára és elindul kiszellőztetni a fejét, megnézni a napfelkeltét. A zenekar egyik testőre, elkerülendő a nagyobb bajt, utána ered, hogy visszakísérje őt a táborba. A kisbusz, amivel elindult, előző nap defektet kapott, így ún. mankó kerék van rá felszerelve. Kunos a Velencefürdő és Velence közti kanyar után épp visszafordulni igyekszik motorjával, mikor a kanyarból kibukkan a kisbusz. A testőr már nem tud megállni. Összeütköznek. Az előző napi „fáradalmak” után, Attila hangjára ébred a tábor. A nagyobb hisztériát megelőzve először csak arról tájékoztatja a táborozókat, hogy Kunos életveszélyben van, és a székesfehérvári kórházban küzdenek az életéért, de a kegyes hazugság keltette remény dél körül semmivé foszlik, amikor egy, a zenekarhoz közel álló személy visszaérkezik a kempingbe a hotelből, a könnyei pedig patakokban folynak az arcán. Egyszerre lett úrrá mindenkin a döbbenet. Bármerre néz az ember, mindenütt a zokognak az emberek. Nem számított, hogy 4 éves, 20 éves, vagy érett felnőtt az illető. Kun Pétert a tábor, a zenekarba kerülése után szinte azonnal megszerette. Egy közvetlen, szerény, barátságos, szorgalmas 27 éves férfi volt. Tele életerővel, tervekkel. Sokkoló a valóság, Peti nincs többé. A zenekar és a tábor összeomlott. Az úton fiatalok ezrei zarándokolnak a baleset helyszínére, virággal, zászlókkal, gyertyákkal.

A temetést 1993. július 17-én Százhalombattán tartják. Több ezer Edda rajongó kíséri utolsó útjára Petit. A temető előtt felállítanak egy ravatalként szolgáló színpadot (közepén Kunos gyönyörű Ibanez gitárjával és a koporsóval), ahol a tömeg elbúcsúzhat tőle. Felszólal régi tanítója, beszédet mond Attila valamint Antal atya, aki Attila invitálására érkezett a táborba aznap délután, mikor a baleset történt. A valódi gyászszertartás már a rajongók kizárásával, csak a család, a barátok körében zajlott, melynek végeztével a temető megnyitja kapuit, hogy rajongók ezrei tehessék le virágaikat, koszorúikat, méltóképpen búcsúzhassanak attól az embertől, akinek mosolya azóta is az Eddások, a tábor szívében él…

Péter szörnyű tragédiája után Attila komolyan fontolóra veszi, hogy vége legyen-e az EDDÁ-nak, hogy leálljon ez a pörgés, hogy befejeződjön minden, amit idáig tettek. Aztán levelek érkeznek, a rajongók egy emberként kérik, hogy folytassák, ne hagyják cserben őket. A zenészek átgondolva a kialakult helyzetet a folytatás mellett döntenek. Peti is így szerette volna. Ő is leginkább a színpadon érezte otthon magát. Elhatározzák, hogy folytatják, s gitáros posztra sikerül visszahívniuk Alapi Istvánt /Stevét/. Attila hívta, Steve jött. Villámcsapásként robban a hír, koncert lesz Kecskéden, ott, ahol Péter először állt színpadra. A rendezvény „Koncert Kunosért, a Kápolnáért, Értetek” nevet kapja. Már reggeltől érkeznek a rajongók a helyszínre, fekete EDDA kendőt kötve a karjukra. A község lakói saját autóikon fuvarozzák a rajongókat a kápolna előtti katlanba. A nap végére, a koncert kezdetére sok ezer ember gyűlt össze, hogy együtt közösen emlékezzenek arra az emberre, akit Kun Péternek hívtak, aki 27 évet élt, aki a szülei és testvére után az EDDA nagy családját hagyta árván. Kunos, akit mindenki szeretett egy szorgalmas, szerény, tehetséges és rettenetesen fiatal zenész volt. Egy rövid beszéd után a zenekar eljátssza az „Emlékezni” című dalt, melyet a tábor egymás kezét fogva, példátlan magatartással, könnytől csillogó szemmel énekel Attilával. Aztán belecsapnak, úgy, hogy Peti büszke legyen rájuk, úgy, ahogy Ő is játszotta volna. Steve, gitárjátékával a koncert végén tiszteleg, eljátssza a gitárszólót, úgy, ahogy Peti tette azt. A feltámadó szél, mintha Peti lelke lett volna. Steve hazatért, a tábor visszafogadta. A koncertről a Tatabányai Városi Televízió felvételt készít, melyet a körzeti televízióban többször is lead.

Az év folyamán zajló EDDA koncerteken keveredik a gyász a jókedvvel érdekes és emberi jellemet adva a rendezvények hangulatának. Szeptember 10-én a százhalombattai sportcsarnokban még egy emlékkoncertet tartanak Péter tiszteletére, mely fellépésnek a Sing-Sing zenekar a vendége. Ekkor játsszák először a „Lelkünkből” című dalt, melynek szövegét a bejáratnál osztogatják, hogy a közönség együtt énekelhesse a zenekarral. A nyár elején rögzített akusztikus /Unplugged/ koncertet, melyen Péter játszott, ősszel jelenteti meg a kiadó, az album utolsó dala, a „Lelkünkből” stúdiófelvétele lett. A decemberi évbúcsúztató koncertet két napos rendezvénynek tervezi a zenekar, december 17-18-ára. Antall József miniszterelnök halála miatt december 18-a nemzeti gyásznap, így a második koncertnap december 21-re kerül.

1994. februárjában a Petőfi Csarnokban „Ami még nem szólt” címmel koncertezik a zenekar. A repertoár olyan dalokból áll, amelyek ritkán vagy egyáltalán nem szóltak még koncertek alkalmával. A nóták közül többek közt elhangzik: „New York blues”, „Szeretem a gyerekeket”, „A sátán asztalánál”. A koncert hatalmas sikert arat. Május 1-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán lép fel az EDDA Művek, a közel 3 órás koncert óriási hangulat mellett zajlik. Július első hétvégéje már Agárdon az EDDÁSOK IV. Országos Találkozóján találja a zenészeket. A tábor egyik érdekes motívuma a Karaoke, melyben a rajongók énekelnek a zenészeknek, arról az albumról, mely közel 1 hónappal korábban jelent meg, s melyhez hasonlót azóta sem adott ki zenekar. A nyári turnét Sóskúton zárják, majd stúdióba vonulnak felvenni a 17. albumot, mely „Sziklaszív” címmel november 7-én jelenik meg, s két hét alatt bearanyozódik. Decemberben a Petőfi Csarnokban megrendezésre kerülő dupla koncert alkalmával a zenészek átveszik az aranylemezt.

1995 hosszú szünettel kezdődik a rajongók számára, míg a zenekar felkészüléssel, próbákkal tölti ezt az időt. Április 29-én a Budapest Sportcsarnok ad otthont a „15. születésnap” rendezvénynek. A komoly előkészületet óriási hangulatú, maratoni időtartamú, négy és fél órás koncert követi. A zenekar mellett vendégként fellép Slamó, Zsöci, Talfi aki egyenesen Svájcból érkezik, valamint Gerendás Péter. A koncert hangzását 5 vokalista teszi teljessé, név szerint Czerovszky Henriett, Tóth Edina, Demeter György, Szomor György és Szolnoki Péter. A koncerten tizenötezer rajongó vesz részt. A nyári turnéállomások közt természetesen kiemelkedik az V. Eddások Országos Találkozója Agárdon, mely rendezvény keretén belül a szépségkirálynő választáson az a Deák Andrea nyer, aki az év végére Magyarország szépe lesz. Nyár végén megjelenik a zenekar „15. születésnap” című dupla albuma. A nyári turné Kecskéden ér véget. Sokat nem pihennek a zenészek, ősszel stúdióba vonulnak és a Posta világnapja alkalmából elkészítenek egy mini albumot, melyen „Hazatérsz” címmel, a Mester és Tanítványai együttessel közösen adják elő a dalt. Az albumon a címadó dalon kívül, 2-2 saját dal szerepel mindkét zenekar részéről. A mini albumon kívül az EDDA zenészei elkészítik az „EDDA blues” című új lemezt, melyen négy új dal mellett /„Egyedül Blues”, „Félnem kéne”, „Patkány Blues”, „Álom ez a nap”/ négy régebbi nóta /„New York Blues”, „Vörös tigris”, „Elhagyom a várost”, Munka nélküli Blues”/ is szerepel. Az album néhány hét múlva már megvásárolható az üzletekben. Az évzáró koncert helyszíne ebben az évben is a Petőfi Csarnok, viszont idén már csak egy koncertet rendeznek az eddig megszokott kettő helyett.

1996 április 27-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán kezdi meg az együttes az évi turnét. Az év folyamán a fellépések közben jelenik meg „Az elvarázsolt EDDA dalok” című album, melyen a zenekar egyetlen új dala mellett /” Örökre fennmaradsz” / népszerű hazai előadók játszanak EDDA slágereket. Májusban Donászy Tibor elhagyja a zenekart, helyére Hetényi Zoltán kerül, aki Alapi Istvánnal játszott már együtt szólólemezén. Donászy Tibor 10 évet töltött el a zenekarban, fantasztikus játéktudását egy nemzedék láthatta, hallhatta.

Az új dobos, Hetényi Zoltán nem ismeretlen sem a zenekar sem a rajongók számára, hiszen egyrészt a 15. születésnapi koncerten hallható a játéka az „Álom” című dalban, másrészt Alapi István 1996-ban megjelent „Belső világ” című szólólemezen is Ő dobol. Az igazi bemutatkozásra a július 4-7-e között hatodik alkalommal megrendezésre kerülő, agárdi EDDA táborban kerül sor. Bár az első koncert elején néhányan még Donászy Tibi hiányát emlegetik, ami természetes, hiszen személyisége hozzá tartozott az EDDA Művekhez, Zoli (vagy ahogy Attila akkoriban hívta, – Kistigris) játéka és a koncert lendületében „elsütött” dobszólója bizonyítja, hogy profi zenész került a zenekarba. A tábor a megszokott koreográfia szerint zajlik, többek közt szépségverseny, beszélgetések, dedikálások, közös foci a program. A ’96-os nyári turné egyik kiemelt állomása ezúttal is Siófok, ahol a siófoki strand ad helyszínt, az EDDÁ-n kívül még három előadó műsorának, Bornai Tibornak (KFT), Demjén Ferencnek és Somló Tamásnak. Az év utolsó koncert időpontja december 30. a helyszín a Petőfi Csarnok.

Az 1997-es év eleje 3 album előkészületeivel telik. Ezek egyike a júniusban megjelenő vadonatúj album az EDDA 20. (A másik két album, aminek a felvételei együtt folytak a 20-as lemezzel, az elkövetkező évben látnak napvilágot.) Az új album megjelenésének napján több órás dedikálást tart a zenekar a pesti Violin hanglemezboltban, s még aznap este élő TV műsor keretein belül riportot adnak a lemez megjelenése alkalmából. Hamarosan elkészül az új album „Te talán megértesz” című dalának videoklipje. Az album ismét lendületesre sikerül.

A lemez megjelenését követően elmarad a már megszokott budapesti lemezbemutató koncert, a stúdió munkát követően, szinte azonnal kezdetét veszi a nyári turné, melynek repertoárjában 5 új dal is szerepel („Át vagyunk vágva”, „Te talán megértesz”, „Vad éjszakák”, „A sirály”, „Kard-tánc”). Az agárdi tábor előtt egy héttel a zenekar Siófokon a Coca-Cola Beach House szabadtéri színpadán ad fergeteges koncertet, mintegy 6-8 ezer rajongó előtt. Az EDDÁ-sok VII. Országos Találkozójára július 3 – 6 között kerül sor. Szokás szerint a pénteki és a szombati koncert is tartogatott változatosságot a rajongók számára. A tábori programok mindegyike sikeresen lezajlott, az események sorát a vasárnapi tábortűz zárja. Az ősz újabb album megjelenését hozza, a ’92-ben megjelent „EDDA – Lírák” folytatásaként, „Lírák II.” címmel. A lemez a zenekar lírai nótáinak újra hangszerelt dalait tartalmazza. A kiadványon hallható többek között az „Elvarázsolt EDDA dalok” című albumon megjelent „Örökre fennmaradsz” című dal, valamint a Mester és Tanítványaival /Mester Tamás zenekara/ közösen felvett „Hazatérsz” című nóta. Az évzáró koncertjét a Körcsarnokban tartja a zenekar, melynek befogadó képessége megközelítőleg négyezer fő, viszont a koncertre mintegy hét- nyolcezer rajongó érkezik, ezért villámgyors szervező munkának köszönhetően aznap este két koncertre kerül sor, s mindkét koncert telt ház előtt zajlik. Az első koncertet a Magyar Televízió is rögzíti, az adásba került kb. 70 perc hűen adja vissza a bulin uralkodó hangulatot.

1998 áprilisában jelenik meg a zenekar első Angol nyelvű albuma, „Fire & Rain” címmel. Az újrahangszerelt és feljátszott dalok közt hallható a „Crazy Feeling” /”Ördögi kör”/, „Heven’s Gate” /”Újra láttalak”/, vagy a „One-Way Ticket” /”Egyirányú út”/. Április 30-án a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán nyitó rendezvényeként lép fel az EDDA Művek.

A koncert lendületes műsorában szerepet kapnak az új album dalai is, ennek köszönhetően felcsendül például a koncerten rég nem játszott „Utolsó érintés” című szerzemény a rajongók óriási örömére. Az év során természetesen megfordul a zenekar a turné állomások közt szokásosnak mondható helyszíneken: Siófok, Csesznek, Agárd, ahol immáron az EDDÁSOK VIII. Országos Találkozóján kerülhet közvetlen kapcsolatba a TÁBOR és a Zenekar, Turbók János /Turbina/ vezényletével. Az év kuriózumának számított, hogy az EDDA Művek egy meghívás erejéig eleget tett az egyik kereskedelmi televízió kérésének, és fellépett a csatorna nagy nézettséggel futó Dáridó című produkcióban. Attila későbbiekben többször is fellépett önállóan a műsorban, megcsillantva énektudását, előadói képességét, óriási sikert aratva a műfaj kedvelőinek körében. Az év utolsó hónapjában jelenik meg „A legjobbak 88-98″ című lemez, mely az elmúlt évtized dalaiból született válogatás album.

Az 1999-es év eleje stúdió munkákkal telik, melynek eredményeként májusban megjelenik a „Nekem nem kell más” című vadonatúj EDDA Művek album. Az új lemez új kiadó segítségével, az MI5 gondozásában kerül a boltokba. A kiadvány zenei érdekességei mellett külön kiemelkedik, hogy Attila, Zsolti és István mellett, Hetényi Zoltán, az „Ez más” című dalban zeneszerzőként debütál. A lemez változatossága mellett a zenészek külalaki változása is érzékelhető, hiszen valamennyien rövid hajjal és fehér ingben láthatók a borítón, fricskának szánva ezt a gombamód elszaporodó ún. „Egy slágeres” zenekarok felé, (melyek sem zeneileg, sem mondanivaló tekintetében maradandót alkotni nem tudtak, s mire a fiúk haja újra megnőtt már nem is emlékezett rájuk senki.) Az év folyamán az EDDA Művek újra számos koncertet ad országszerte. Megrendezésre kerül az EDDÁSOK IX. Országos Találkozója is, ahol a megrendezett szépségverseny győztese egy, a zenekar szponzora által felajánlott autót vihetett haza.

Az új album a koncerteken fantasztikus hangszerelésben szólal meg. Az év érdekessége volt, hogy az Agárdi mellett a gombaszögi „EDDA – Ifi tábor” is megrendezésre kerül, a felvidéki rajongók nagy örömére.

Az ezredforduló az EDDA művek 20. születésnapi koncertjének szervezésével zajlik. Eredetileg a születésnapi koncert 2000. február 12 lett volna, azonban a helyszínként megjelölt Budapest Sportcsarnok, 1999 decemberében egy szerencsétlen baleset során leégett. A szervezők így a 20. születésnapi koncert helyszínéül a Kisstadiont választják, az új időpont 2000. április 29., napra pontosan 5 évvel később, a fantasztikus hangulatúra sikerült 15. születésnaphoz képest. Az eredeti elképzelések szerint a közönség egyszerre láthatta volna színpadon az ŐS-EDDÁT, az ÚJ-EDDÁ-t és a jelenlegi felállásban játszó EDDA Műveket. Emberi tényezők miatt sajnos ez nem jött létre. Viszont a rajongók láthatták az Ős-Eddát, 2 dal erejéig visszatért Donászy Tibi, Csillag Endre /Csuka/, pedig igazi „Őrültként” gitározott Steve-vel egyetemben. A koncertről a TV2 felvételt készített és részben sugározta a csatornán. Az EDDÁSOK X. Oországos Találkozója sajnos nem sikerül olyan jól, mint az előző években. Ez egyrészt szervezési hibáknak, másrészt az első koncertnapi óriási viharnak is betudható. A második koncertnap azonban igazán jó hangulatúra sikerül Zsöci vendégszereplésével.

2001. első igazán kiemelkedő fellépése, május 5-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán rendezett koncert, ahol 10 év után Pethő Gábort láthatják a rajongók a basszusgitár mögött. A nagyon várt agárdi koncert ebben az évben elmarad a rossz időjárási körülményeknek köszönhetően. Szeptember 14-én viszont egy eddig páratlan EDDA Művek koncertre, s vele együtt egy rekord felállításra kerül sor Budapesten a Bókay-kertben.

A rendezvény során a zenekar 10 és fél órás, maratoni koncertet ad. Déli 12 órakor a „Lelkünkből” című dallal kezdetét veszi a „monstre” koncert. Az alapkoncepció szerint a zenészek 4 órán keresztül nem játszhatják el kétszer ugyanazt a dalt, valamint 2 dal közt, maximum 15 másodperc szünetet tarthatnak. A fellépést nehezíti a rendezvény során bekövetkezett, kétszeri áramszünet is, amit profi zenészekhez mérten természetesen megold a zenekar, eleinte Zoli dobszólója hivatott az áramszünetet áthidalni, majd valamennyi zenész csatlakozik hozzá, s amolyan törzsi ritmus alakul ki az eredeti szólóból. Természetesen a koncert során nagyon sok olyan dal elhangzik, ami nagyon rég vagy egyáltalán nem hangzott még el lemezre kerülése óta élő fellépés során. Az évet december 29-én a Petőfi Csarnokban, mintegy kétezer ember előtt zárja az EDDA Művek. Ezen az esetén felcsendül egy új dal, ami előrevetíteti az új album, az „Örökség” megjelenését.

2002. első fellépésének Budafok ad otthont, március 22-én, melyet május 4-én követ a Petőfi Csarnokbeli első budapesti koncert. Sajnos a rosszidő következtében a rendezvény a szabadtéri színpad helyett, a csarnokban megrendezésre. A rendezvény vendégzenekara a Kormorán együttes. Tóth Renátával (Renivel) Attila a koncert alatt duettet énekel. Az ismét lendületesre sikerült előadás keretein belül felhangzanak, olyan régebbi dalok is, mint a „Győzni fogunk”, „A híd”. Kunos halála óta első ízben játssza el a zenekar a „Szélvihart” és a készülődő új albumról is megszólal újabb két nóta, a „Kirakatváros”, valamint „A világ közepén”. Sajnos az év folyamán júliusban ismét elmarad az agárdi koncert, melyet augusztus 31-én tart meg a zenekar. Az évet ismét a Petőfi Csarnokban zárja az EDDA Művek, december 27-én óriási meglepetés bulival, mely során főként olyan dalokat játszanak, amiket eddig még koncerten nem adtak elő.

2003-as évben, már februárban koncert fellépésekkel kezdődik az év, így az új lemez felvételének stúdióba vonulására tavaszig kell várni. Négy év után, június 6-án megjelenik a legújabb EDDA Művek album, „Örökség” címmel. A lemezt a közönség először a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán tartott lemezbemutató koncert előtt vásárolhatta meg. Az új dalok fémesebben, rockosabban szólnak, az előző lemez dalaihoz képest, a közönség pedig óriási örömmel fogadja. Az év rengeteg fellépéssel, koncerttel telik július 19-én, immáron tízedik alkalommal lép fel a zenekar Cseszneken a vár alatti gyönyörű katlanban. Megközelítőleg 5000 ember nézi, hallgatja végig a műsort. Csíkszeredán a város főterén negyvenezer ember előtt játszik az EDDA Művek. Az év folyamán a Soproni Sörfesztivál rendezvényein is 2000-3000 ember hallgatja, tombolja végig a fellépéseket. December 5-én a Petőfi Csarnokban rendezi a zenekar az év végi budapesti koncertjét, a turnézárónak december 20-án Nyíradony ad otthont.

2004. március 12-én Tokajban indul az éves turné. Március 27-én Miskolcon az EDDA történetének miskolci indulására való tekintettel /1974/, óriási születésnapi koncertet tartanak olyannyira, hogy a jegyek, már elővételben elfogynak.

Az Egyetemi Csarnok zsúfolásig megtelik, előzenekarként a helyi fiatalokból álló Walles zenekar alapozza meg a hangulatot, majd az EDDA Művek „monstre” két és fél órás koncerttel teszi felejthetetlenné az estét. Az előadás alatt Attila színpadra szólítja Zsöcit, Buksit, Beély Katalint, valamint Halász József özvegyét és lányát. A nyár ismét nagyon sok fellépéssel zajlik, melyből kiemelendő a győri koncert, ahol a folyó egyik oldalán áll a közönség, a zenekar pedig a másik oldalon elhelyezett színpadon zenél, a mintegy negyvenezer embernek.

A nyári turné után szeptemberben egy rövid pihenő után kezdődik az őszi-téli turné, melyet december 4-én a Petőfi Csarnokban zárnak a fiúk, egy olyan koncerttel, mely kettő óra negyven percéből, két órán keresztül olyan dalok szólnak, melyek az 1985-ös időszak után íródtak. December 28-án Szombathelyen a LORD zenekar előtt, mintegy két órát játszik az EDDA Művek óriási hangulatban, majd 29-én Nyíregyházán tölti meg a Csarnokot, 30-án pedig Debrecenben a főtéren, rettenetes hidegben szabadtéri koncertet adnak turnézárásként, gázfűtők és reflektorok hőjét használva melegedésre. A téren a hideg ellenére is mintegy 7-8000 ember tapsol.

2005. első negyedévében a 27. album előkészületei zajlanak, majd április 29-én indul a zenekar egy 80 állomásos turnéra. Az új album április 30-án kerül a boltokba, „Isten az úton” címmel. A zenekar az első lemez kiadásától számított 25. születésnapját, ezúttal Miskolcon két napos rendezvény keretei közt tartja. Elsőként a banda életében a koncerteket a FullArts Kft. jóvoltából az interneten élőben is nézheti az, aki nem tud eljönni az eseményre. A nyári koncertek közül kiemelkedik az agárdi rendezvény, nagyszámú látogatottságával és két koncertnapjával. A második koncertnap Zsolti születésnapjával esik egybe, aznap mindenki láthatja, hogy Göme minden hangszeren kitűnően tud játszani. Zenésztársai nem győznek elégszer meghajolni tudása előtt. A cseszneki rendezvény immáron „monumentálissá” nőtte ki magát, rengeteg ember érkezik a „katlanba”, fantasztikus hangulatot teremtve. Az ősszel megrendezésre kerülő Sláger Megapartyn, mintegy százezer ember előtt lépett fel az EDDA Művek. A rendezvényről koncert DVD és CD is készül. December 3-án tartja a zenekar a szokásos év végi budapesti koncertjét a Petőfi Csarnokban, ahol zsúfolásig megtelik a csarnok. A két és félórás koncert pedig igazi örömzenévé válik a közönség nagy boldogságára. December 29-én Sopron a turnézáró állomása. A legkevesebb, hogy kezdésként Attila beugrik a közönségbe a további történésekbe pedig a technikusoknak is nagy szerepük lesz: a húrokat leragasztják, mikrofon helyett banánt tesznek az állványra. A torony alatt a megszokott rohamsisak/gázálarc/puska triót, játékok helyettesítik, sőt, ekkor még a koncertmenedzser is berohan, és a kontroll ládákat tüzelőállásnak használva célozza az első sorokat, majd az éneklésbe is besegít. A csúcspont mégis a ráadás, „A kör” című dalt a technikusok adják elő, Alapi Steve pedig a közönségből csápol nekik. Igazi Rock ‘n Roll hangulat alakul ki.

2006 év elején a zenekar kiadja a „Szerelem hullámhosszán” című albumát, melyen válogatott lírai dalok szerepelnek. Néhány dalt teljesen átdolgoztak, a többinek a hangszerelésén itt-ott változtattak egy keveset. A „Ma minden más” című szerzemény duett formájában született újjá, Keresztes Ildikó vendégszereplésével. A turné márciusban indul Mezőkövesden, ismét rengeteg változással az előző évi turnéprogramban szereplő dalokat illetően. Az év a turnézással telik, játszik a zenekar több magyarlakta településen: Felvidéken, Kárpátalján és egy koncert erejéig Horvátországban is.

2003 után újra fellépnek a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, “A zene ünnepe” programsorozat részeként. Az évet a tapolcai „Rock fesztivál” rendezvényen zárja a zenekar.

2007-ben Székesfehérváron indul a turné, majd Szeged és Győr következik. A fellépéseken a dalok összeállítása koncertről koncertre változik. Érdekesség, hogy a koncerteket az a Gellért Tibor keveri, aki annak idején gitározott egy rövid ideig a zenekarban. A technikusok is fontos szerepet játszanak a turné nem egy állomásán, hiszen a Felvidéki turné második szakaszában és Agárdon is az Ő felkészültségüknek köszönhető, hogy a zenekar technikai gond nélkül végig játssza a koncerteket.

Az év hátralévő része viszonylag kevés fellépést hoz, viszont annál több próbát. December 22-én a Papp László Budapest Sportarénában tartja az EDDA Művek az év végi budapesti koncertjét, melynek címe: „Amíg él, el nem felejti…” A fellépés nagyon jól sikerül, a zenekar és a közönség félelmetes hangulatot teremt a patinás csarnok falai közt. A koncertről DVD formátumban multimédia anyag készül, melynek utómunkálataiban Csillag Endre /Csuka/ segédkezik.

2008 márciusában indul a turné a zenekar számára. Roppant feszített tempó, őrületes hangulatú turnéállomások, fergeteges koncertek jellemezik a fellépéseket. Kiemelkedő ezek közül az erzsébetligeti koncert, ahol a közönség először hallja a „Csend igazsága” és a „Szép vagy” című nótákat. Attila előbbi dalt gitárral kíséri, mely különleges hangulatúvá varázsolja a dalt. A megszokott helyeken kívül (Csesznek, Agárd), meghatározó esemény a balatonlellei koncert, ahol a fergeteges hangulatot fokozva, a születésnapját ünneplő Keresztes Ildikó lép színpadra, aki ezúttal egy saját dalt ad elő, a zenekar kíséretében, első albumáról. A turné hátterében zajlanak az „Aréna” koncert kép- és hanganyagának utómunkái. Az ősz igazi meglepetése Attila önéletrajzi könyvének megjelenése. A kiadvány “Bor, szex, rock & roll… és lélek” címet kapja, s az olvasó mintegy 320 oldalon, több tucat színes fotó mellett kaphat képet Pataky Attila életéről. Karácsonyra a boltokba kerül a nagyon várt DVD, a kiadvány először a decemberi Petőfi Csarnokban tartott budapesti évzárón kapható. Ezen az estén Csuka ismét gitárt ragad és két dal erejéig bekapcsolódik a koncertbe. Vendégként fellépett Jessie Galante és Keresztes Ildikó. A csarnok teljesen megtelik, és óriási hangulat kíséri a zenekar előadását.

2009-es év turnéprogramja Esztergomban veszi kezdetét. Roppant kis színpadon zsúfolódik a zenekar, viszonylag kis küzdőtéren a rajongók. A tavaszi turnéállomások közt ismét kiemelendő az Erzsébetligeti rendezvény, ahol óriási hangulatot varázsol a zenekar és a közönség a színházterembe. A turné közben készül a 30. lemez, melynek stúdiómunkálatai a fellépések alatt is folynak. A turnéállomások közt szerepel Felvidék, Erdély és természetesen a régi jól megszokott koncerthelyszínek. A cseszneki koncerten a technikusok már állítják a színpadot, mikor óriási felhőszakadás veszi kezdetét, sajnos a koncertet a terület használhatatlansága miatt el kell halasztani. Egerben szintén óriási felhőszakadás mellett a fedett színpad alatt tartják meg a koncertet, az eső ellenére zsúfolásig megtelik a szabadtéri színpad. A nézők közül az óriási felhőszakadás ellenére egy lélek sem távozik. Ősszel megjelenik az új nagylemez, “Átok és Áldás” címmel, melynek több dalát is játszotta már koncerteken a zenekar. A fogadtatás és a lemezkritika kiváló. A budapesti évzáróra a Sportkastélyban került sor. Szépszámú közönség előtt jól sikerült az évzáró, fantasztikus hangulat a közönség részéről, virtuóz játék a zenekar oldaláról.